En söt ponny blir en blöt ponny!

 
 
 
 

Svar på kommentar

Från: Tilde.S
 
Vilken är den nyaste hästen/ponnyn på surf och vilken har ni haft längst?
 

 
 
Nyaste storhästen som SURF äger: Mónika
 
Storhästen som stått längst på SURF: Är lite osäker men Nix, Orlic och BJ har varit på SURF länge
 
Nyaste ponnyn som SURF äger: Tea Time
 
Ponnyn som stått längst på SURF: Är lite osäker på den här också då jag har inprintat i huvudet att Hebel stått längst på SURF, men nu är han ju borta.. Jag skulle gissa på att Relios har stått på SURF längst iallafall!

Solig dag i hagen!

Idag har jag och Linnéa jobbat på SURF! Vi var väldigt snabba så vi hann sitta ute vid hagarna i nästan 3 timmar!
Jag hade med mig kameran så här kommer lite bilder.
 
 
Tussilago!!! Våren är här på riktigt nu!
 
 
 
 
 
 
Porter och TT fick jättegott hö av ett litet barn!
 
 
 
Diana skakar av sig lite smuts.
 
 
 
 
 
TT och Porter var väldigt kelsjuka och ville bli klappade hela tiden. :)
 
/Evelina
 

Svar på kommentar

Från: Anonym
 
Vad har hänt med Alita och Fluxan?
 

 
Svar: Både Alita och Fluxan har varit halta. Alita har fått behandling och är nu friskförklarad, hon går 1 lektion om dagen än sålänge. Fluxan ska snart på återbesök hos veterinären för att se om hältan har försvunnit!

Svar på kommentar

Från: Anonym
 
Hej jag har en fråga, säljer ni ridskolehästarna om det finns personer som är intresserad? :)
 

 
Svar: Jag var tvungen att prata med personalen för att få svar på denna fråga. Svaret jag fick var att det beror lite på omständigheterna, men precis som med allting annat så är ju allt till salu till rätt pris!
 

Just nu finns inga planer på att sälja någon av ridskolehästarna sålänge de trivs här!
 
 
 

Svar på kommentar

Från: Alva
 
Hej! Vad använder ni för kamera då ni fotar ponnyerna i rörelse. Har ni några bra tips på kameror! Länka gärna:)
 

 
Svar: Hej! Vad kul att du frågar. Det är mest jag (Evelina) och Linnéa som fotar och lägger upp bilder så jag berättar om våra kameror!
 
 
Jag har en Canon eos 600d och Linnéa har en Canon eos 700d. Skillnaden är att Linnéas är av en nyare modell och något bättre. Båda är digitala systemkameror.
 
Här är en bild på Canon eos 700d:
 
 
Men det är oftast objektivet som spelar roll när man ska fotografera hästar i rörelse. Man behöver ett snabbt och ljuskänsligt objektiv - så bilderna inte blir suddiga eller mörka och korniga. Vill man fota hästar på långt avstånd så kan ett zoomobjektiv underlätta också!
 
 
Vi använder oss mestadels av 2 objektiv. Jag har ett zoomobjektiv som heter Tamron SP 70-300mmDet fungerar jättebra när man fotar i ridhus och överallt egentligen. Jag är supernöjd verkligen!
 
 
Linnéa använder oftast ett objektiv med fast brännvidd, vilket betyder att man inte kan zooma. Objektivet heter Canon EF 50mm, bilderna blir ljusa och bakgrunden blir sådär fint suddig när man fotar med det!
 
Här är bilder på objektiven:
 
 
Vi har ju bara fotat med Canon-kameror så kan bara tipsa om dem. Själv så är jag jättenöjd med min 600d! Den är ganska simpel att använda och man kan välja mellan automata inställningar, halv-manuella och helt manuella inställningar - så den passar både nybörjare och mer erfarna fotografer! 
Den är kanske inte den billigaste kameran, men inte heller den dyraste. Jag fick spara ett bra tag innan jag köpte den, men det är helt klart ett av det bästa köp jag nånsin gjort! 
 
 
Om man inte vill använda sig av den här typen av systemkameror så finns det massor av kompakta systemkameror samt "vanliga" kompaktkameror. Jag har tyvärr inte så bra koll på den typen av kameror men man kan söka på internet och hitta recensioner om dem!
 
 
Här är lite bilder som vi fotat med våra kameror:
 
 
 
 
Här är ett exempel på hur bakgrunden blir när man fotar med Canon EF 50mm - objektivet! Väldigt fint när det blir sådär suddigt!

Sov gott finaste Hebel

Vi har fått ganska många frågor om Hebel som vi inte kunnat svara på förrän nu.
 
Hebel fick en hovbensfraktur i mars förra året. Han fick gips på hoven och boxvila i över 3 månader, sedan fick han stå i sjukhage i ytterligare 6-7 månader. Efter att vi fick ta bort gipset så har han har haft diverse olika speciella skor på den skadade hoven för att hålla den stadig och fick tyvärr också en besvärlig strålröta då det var fuktigt och lerigt ute. I höstas fick Hebel tillåtelse att börja promenera ett par minuter om dagen och duktiga Caroline har gått med Hebel nästintill varje dag. Han blev friskförklarad av veterinären i januari i år men blev strax därpå halt igen. Förra onsdagen åkte Emmeli in med honom till veterinären för att röntga honom igen och det visade sig att han hade ytterligare en skada i samma ben, där han fått pålagringar som aldrig skulle läka.
 
Därför fick Hebel somna in igår morse (onsdag).
 
Hebel har förgyllt tillvaron för oss på SURF i 9 år och han har fått enormt mycket kärlek och varit omtyckt av alla. Ylva och vaktmästare Nisse följde Hebel ända till slutet och såg till att han var glad, han fick äta massvis med korn och allt gick lugnt och fint.
 
Självklart kommer vi alla att sakna Hebel sjukt mycket, men vi måste komma ihåg att det här var det bästa för honom. Han älskade att springa snabbt och hoppa omkring och när han inte kunde göra det längre så var han inte lika glad. En häst ska ju liksom leva för sig själv och inte för oss människor, när de då inte mår bra och har ont så måste vi låta dem gå vidare, även om vi älskar dom och det gör ont i hjärtat. ♥
 
Vi ska minnas honom med glädje och komma ihåg alla fina minnen han har gett oss! Men visst måste man få gråta och sörja först. Om ni undrar något är det bara att ni frågar. 
 
Här kommer en massa fina, tokiga och roliga bilder på Hebel! 
 
(Här bjuder jag på min egen dubbelhaka också..)
 
 
 
 
 
Här visar Hebel upp ett av sina trick! Mycket charmigt. ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har ju mest bilder på mig och Hebel, som ni kanske förstår. Men ni får jättegärna skicka in fler fina bilder på Hebel som ni har! Så kan vi dela med oss av fina minnen. :)
 
Jag lånade lite bilder också, jag hoppas att det är okej för er - annars får ni säga till :)
 

Svar på kommentar

Från: Tilde.S
 
Hur länge har ni i stallfemman varit med i stallfemman? Och har ni varit med i tävlingar? Det skulle vara bra om ni svarade var för sig. PS känner ni nån speciell häst som ni tycker om jättemycket.
 

 
Svar: Jag börjar med att svara på din första fråga och svarar på de andra i ett annat inlägg
Det är nog många som egentligen inte vet vad vi i Stallfemman gör eller hur vi blev Stallfemman. Så jag tänkte att jag kan ju berätta det för er! 
 

Vår historia som Stallfemman började för några år sedan (har ingen aning om hur många år exakt.. men kanske 4år sedan). Vi har alla 5 ridit på ridskolan sedan länge tillbaka men vi hade inte riktigt förstått att man kunde vara i stallet även fast att man inte hade ridlektion.
Men så en vacker dag så åkte vi till SURF på helgen och tillslut hängde vi på SURF varje ledig dag, varje lov, varje dag man slutade skolan tidigt!

Tillslut så började den ridskoleansvarige att känna igen oss eftersom att vi alltid var en klunga på 5 ungdomar som gick omkring, haha! Men samtidigt så tyckte hon att vi alla såg exakt likadana ut - 5 lika långa tjejer med likadan hårfärg och samma namn. Även fast att det inte var så.

Hon började kalla oss för stallfemman, skrattade och föreslog på skämt att vi måste skriva siffror på ryggen för att hon skulle kunna känna igen oss.
Så vi kom på idén, töntiga som vi var och är än idag, att trycka egna tröjor med varsin siffra på ryggen för att skoja med henne.

Nu kallas vi stallfemman av de flesta på SURF och vi driver den här SURF-bloggen samt instagramanvändaren @surfrf där vi skriver om vad som händer på SURF och lägger ut fina bilder på ridskolehästarna m.m.
Inte för att vi måste utan för att vi tycker det är kul! 

Så Stallfemman är inte som en "klubb" som man blir medlem i. Det är liksom ett namn för alla oss 5 eftersom att det är så jobbigt att ropa: "Linnéa, Elvira, Jessica, Ebba och Evelina!!". Då ropar man hellre "Stallfemman!".

Så här är våra nummer:

1. Linnéa   2. Elvira   3. Jessica   4. Ebba   5. Evelina

 

Svar på kommentar

Från: Milla
 
Även om designen är enkel tycker jag att det blev väldigt fint.

mvh Milla
 

 
Svar: Åh tack! Vad glad jag blir! :)
 
/evelina

Fabian

Foto: Linnéa

Nyhetsbrev vecka 13

Här kommer ännu ett nyhetsbrev från ridskolan!

 

Anläggning

Nu börjar våren vara här på riktigt, det är varma dagar men fortfarande kalla nätter. Vi vet att det blir väldigt lerigt på parkeringen och hoppas att ni kan ha överseende med det under den här vårperioden. Vi försöker dra till med traktorn så gott det går på dagtid!

Stora porten i ridhuset har fått en motor, man styr den från den lilla luckan i sargen. Om inte motorn skulle fungera så frikopplar man porten genom att dra i det gröna snöret på väggen, då kan man skjuta den upp och ner med handkraft. Kom ihåg att alltid stänga den ordentligt efter dig.

 

Ridskolehästarna

Alita är nu friskförklarad men kommer sättas igång lugnt. Hon har börjat gå en lektion om dagen. Hon tar livet med ro och är sitt vanliga lugna jag!

Porter är snart fullt igång och har även han börjat gå en lektion om dagen, han är pigg och glad och vill gärna springa! :)

Diva medicineras några dagar till och sedan ska vi se om hon ser bättre ut.

Fluxan ska snart in på återbesök, men hon verkar njuta av semestern och trivs i hagen med Molly!

Monica går på hackamore istället för vanligt bett just nu eftersom hon har tagit ut sina vargtänder.

Rocky har fått byta boende till en box istället för spilta. Ni får gärna binda upp honom i vattenspiltan eller hovslagarspiltan när ni ska göra iordning honom för ridning.

På torsdag den här veckan så kommer det hit en sadelutprovare och provar ut sadlar till sex av våra hästar så de får bra sadlar som passar deras ryggar!

Med våren kommer även lera och pälsfällning, ni får gärna borsta hästarna extra noga i karlederna eller kanske till och med skölja av dem efter ridningen. Och ta gärna en extra lång rykt för att få bort all gammal päls :)

 

Övrigt

Surf fick utmärkelsen Årets Tävlingsplats i år, superroligt tycker vi!! Vi ska fortsätta jobba för att göra så bra tävlingar som möjligt!

Vi vill påminna alla som skor sina hästar i vår hovslagarspilta om att ni måste städa efter er. Det är inte kul att hitta spiltan full med bajs! Eller ännu värre, att någon annan häst trampar in en söm i hoven!

 

Soliga vårhälsningar från Surfs personal och hästar!


Yoga-Fille

 
Fille övar lite yoga i hagen!

Ny design

Jag gjorde om designen lite snabbt för den gamla hade suttit där så länge! Den är väldigt enkel och får vara där tills vi hittar på nåt bättre!
 
/Evelina

Svar på kommentar

Från: Tilde.S
 
Vad menas exakt med att en häst är känslig? Är det typ att den är räddare eller tycker att saker är lite mer obehagliga?
 

 
Svar: Att en häst är känslig behöver inte betyda att den är räddare än andra hästar. En känslig häst är känsligare för hjälperna, alltså sitsen, skänklarna och händerna/tyglarna. Det finns hästar som är så känsliga att man kan styra bara genom att titta åt det håll man tänker rida eller driva bara genom att luta sig en aning framåt.
 
 
Foto: Emma Näslund

Äntligen vår

Igår var vi på surf och hängde mest ute i valackhagen i det fina vädret! Man kände verkligen att våren var på gång och hästarna verkade glada. Vi passade på att fota hästarna i lädergrimmor och åt godis på däcket. Så härligt!

Lite sådär överdrivet sociala med mobilerna allihopa ;)
 
/Linnéa

Svar på kommentarer

Angående DET HÄR inlägget
 


Från: Anonym
 
Sittben är ju också "knölarna" man känner när man sitter i sadeln som man använder när man ska svänga utan tyglar eller skänkelvikning tex ;)
 
Svar: Ja precis! Man brukar kalla dem för "sittknölar" och man kan känna dom om man sätter sig på sina händer. Det är egentligen nedre delen av bäckenet man känner.
 
 
Från: Anonym
 
Varför är rätt sittben rätt och varför är det inte tvärtom? Finns det någon viss tanke bakom? Lite luddig fråga men hoppas ni förstår :)
 
Svar: Jag är inte helt säker på den här då jag faktiskt aldrig fått lära mig varför! Men med lite googlande och logiskt tänkande så förstår man varför man ska sitta på "rätt sittben".
En förklaring till att man sitter på rätt sittben är för att kunna inverka bättre på inner bakben. För när man säger att man "sitter på ytter framben" så sitter man ju även ner på inner bakben eftersom att hästen rör sina ben diagonalt med varandra i traven. Det är alltså lättare att inverka på inner bakben (som är "motorn" på ett böjt spår) eftersom att man sitter ner då.
Hästen behöver också jämn belastning med arbete i båda varv och därmed lättridning på skiftande sittben.
När man rider på böjt spår är det extra viktigt att man sitter på rätt sittben. Om man sitter på fel (alltså INNER framben) så sliter det extra mycket på hästen, den kan lätt komma i obalans och falla inåt då vikten hamnar på innersidan.
På känsliga hästar kan man känna när man rider på fel sittben, då blir de obalanserade och vingliga!
 
 
 

Visste ni att?

Visste ni att vår ponny Tea Time egentligen heter Munsboro Flyer? Han är importerad från Irland och innan han kom till Surf så bodde han i Vindeln!
 
 
 
 
 
 

Nattvaktning med Stallfemman - Maj 2013

Ibland när det är tävlingar på SURF så brukar vi i Stallfemman nattvakta! Det betyder att vi ser till så att stallet är låst under natten, går upp under natten för att titta till tävlingshästarna/SURFs hästar samt erbjuder kvälls- och morgonfodring till tävlingshästarna.
Här är en film som jag klippt ihop sen vi nattvaktade sist! Det brukar vara väldigt kul förutom att man blir ganska trött av att sova så lite!
 
 
 
Det här var första gången vi filmade något sånt här så det blev inte så jättebra. Men jag tänkte att det kanske kunde vara kul att se! 
Jag har lite idéer om att filma mer liknande saker! Men det beror såklart på om ni tycker att det är kul att se här på bloggen! :)
 
Här är länken till videoklippet om ni inte kan se det!

Visste ni att?

Visste ni att Hebel kan 2 trick på kommando? Det första är "puss" och det andra är "flema".
 
Här visar Hebel upp tricket "flema":
 
 
Även Relios, Porter och Final kan lite olika tricks! Dom kommer vi skriva om sen. :)
 

Porter då och nu

Här är 2 bilder på Porter med 1års mellanrum. Den övre bilden är tagen förra året och den nedre bilden är tagen i förrgår. Tycker ni att han har förändrats? På vilket sätt? :)
 
 
10/4 - 2013
 
Söndag 16/3 - 2014
 
 

US ÅRSMÖTE

Nu är det dags för ungdomssektionens årsmöte! Alla som är under 26 år och medlemmar i föreningen tillhör ungdomssektionen. Kom och påverka vilka som ska sitta i styrelsen och vad sektionen ska jobba med under året!

Datum: 30 mars 2014
Tid: 16.00
Plats: Teorisalen på Södra Umeå Ryttarförening

Välkommen till Ungdomssektionens årsmöte 2014! Vi träffas kl. 16.00 på surf. Alla som är med i Ungdomssektionen (alla som är under 26 år) är varmt välkomna till mötet där vi kommer rösta fram 2014 års styrelse samt berätta lite om vad vi gjort under året. Vi kommer att bjuda på fika!

Mvh Ungdomssektionens styrelse

 

 
 
 

 


NH på teoriveckan

Här är några bilder från NH-föreläsningen som var under teoriveckan! 
 
 
 
 
 

Ryktrally 16/3

Här är lite bilder från ryktrallyt igår!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ryktrally klockan 15-17

Visst kommer ni på ryktrallyt i eftermiddag? :D
 
Vi i stallfemman kommer hålla i det, klockan 15 kör vi igång och förväntas hålla på till 17 ungefär. Kom och gör era favorithästar extra fina!

 

Bilderna

Angående bilderna som jag fotade på torsdagslektionerna för några veckor sen så kommer dom snart skickas! Jag är hemma från Afrika men bilderna är på min andra dator som för tillfället inte fungerar.
 
/Linnéa

Svar på kommentar

Från: Anonym
 
vad betyder sittben?
 


Svar: Ofta så får man höra av ridlärarna att man ska "byta sittben" medan man rider lätt i trav på hästen. Vad ridläraren menar då är att man ska rida lätt på ett sånt sätt att man sätter sig ner i sadeln när hästen sätter ner sitt yttre framben och reser sig ur sadeln när hästen sätter ner sitt inre framben.
Man kan enkelt se om man sitter på rätt sittben genom att snegla ner mot hästens manke (då ser man hur hästen rör sina framben).
Man byter sittben genom att antingen sätta sig ner 2 steg eller ställa sig upp 2 steg och sedan börja rida lätt som vanligt igen! :)
 
Hoppas du fick svar på din fråga.

Vad är roligast? - resultat

Här är resultatet av senaste omröstningen! 
 
 
Det var lite svårt att se staplarna. Men de flesta tyckte hoppning var mest kul och ingen gillade teori mest av allt!
 
Själv så är det bästa jag vet att bada med häst! Om jag fick välja mellan att hoppa i Globen eller att rida och bada så skulle jag valt att bada, alla gånger. :)
Men fika i cafeterian är ju inte helt fel det heller! 
 

Ridläger sommaren 2014

Nu är datumen klara för årets ridläger! Passa på att anmäla dig medan det finns platser kvar!
 

Läger 1

Övernattningsläger för barn och ungdomar. 4/8 - 7/8. Det här är ett läger för dig som vill ha några riktiga hästdagar! Vi kommer blanda uteritter, hoppning och dressyr med bad, lek och en massa bus! Kost och logi ingår, under lägret får du en ponny/häst som du får sköta om som din egen.  Vi startar på förmiddagen måndagen den 4/8 och avslutar med en hopptävling på förmiddagen den 7/8 där familj och vänner är välkomna att titta på!

Kostnad: 3500:- inklusive kost och logi, faktura skickas ut

Anmäl via mail till [email protected] , ange eventuella allergier i anmälan. Anmälan är bindande

 

 

 

Läger 2

Em/kvällskurs för ungdomar och vuxna 5/8 - 6/8

Kör igång höstens ridning på vår kvällskurs! Här kommer du få det lilla extra på lektionerna. Ni rider 2 pass/dag och äter middag emellan. Vi kommer starta ca 15.00 och avsluta ca 20.00

Kostnad: 1100:- Inklusive middag, faktura skickas ut. Anmälan är bindande

Anmäla via mail till [email protected]

 

 

Hemma igen!

Nu är jag hemma från fjällen! Hoppas att ni har haft ett skönt sportlov allihop. Nu blir det mer uppdatering här eftersom att jag är hemma igen.
 
I veckan är det teorivecka på SURF. Vilken innebär att det är inga vanliga ridlektioner utan man får gå på olika "teori-aktiviteter" under veckan! Här är aktiviteterna som vi har under veckan. Man får gå på hur många man känner för!
 

Måndag Voltige med Johanna Lindberg, vinnare av nordiska mästerskapen i voltige. Kl 18-20, samling i ridhuset. Johanna kommer visa voltigens grunder på en av våra ridskolehästar, och sedan finns det chans att prova på för de som vill. Om du vill prova på voltige måste du anmäla dig i förväg till Anneli på [email protected], endast 10 platser! Om du bara vill kolla på behövs ingen föranmälan.

Tisdag Föräldrakurs! Är du förälder och har ett barn som rider här på surf är det här ett bra tillfälle för dig att lära dig mer om hästar. Ni får lära er lite om beteende, borstning, sadling och tränsning och avsluta med att prova på att sitta upp på en häst. Föranmälan krävs, den skickas till Anneli på [email protected] Samling kl 18 i stallet. Kursen pågår till ca 20.00

Onsdag NH kurs med Yvonne från Sörgården kl 18-20, samling i ridhuset

Torsdag Westernuppvisning med Elin Edling 18-20, samling i ridhuset. Kom och se två fart grenar inom western, Barrel Race och Pole Bending!

Söndag Ryktrally! Tävla om vem som kan göra sin häst finast! Samling i stallet kl 15-17

 

Skickar bilder!

Nu håller jag på att skicka bilderna från klubbtävlingen till de som skrev upp sig på listan i stallet! 
Så håll utkik på mailen! 

Putsat fönster

Idag har jag och Elvira putsat fönstren i cafeterian! Nu är de helt fläckfria på både utsida och insida eftersom Anneli putsade ridhussidan för någon dag sedan. Vi putsade även glaset på entrédörren.
 
 
 
Vi har även sålt fika i cafeterian medan det var kompisridning, miljötränat Malma och motionerat Porter!
 

RSS 2.0