Munsboro Bernadette

 
 
Foto: Evelina
 

Diva. G

 
 
Foto: Evelina
 

Munsboro Cahill

 
 
 
Foto: Evelina
 

Munsboro Billy The Kid

 
 
 
Foto: Evelina
 
 

Julen på SURF

Nu börjar terminen närma sig sitt slut och vi kommer ha årets sista lektionskväll tisdagen den 22/12.

Den 23/12 så vaccinerar vi alla våra hästar och efter det så kommer de att ha ett välförtjänt jullov! Den 3/1 så börjar terminen om igen.Om ni inte har blivit kontaktade så har ni samma dag och tid om under höstterminen.


 

 

Ändringar av ridtider

 

 

De ändringar som har skett till vårterminen är att:

- Fredagsgruppen som tidigare red 16.30 rider fredagar 18.10 under vårterminen,

- Fredagsgruppen som red 18.10 rider 19.00 under vårterminen,

- Ponnygruppen på söndagar som tidigare red 16.00 rider nu 16.50 på söndagar istället.

 

 

Första lektionsdatum för de olika lektionsdagarna:

 

Måndagar 4/1

Tisdagar 5/1

Onsdagar 6/1

Torsdagar 7/1

Fredagar 8/1

Söndagar 3/1

 

Terminens startdatum står även på era fakturor, men är inte utskrivet för er specifika riddag. 

 

Under jul och nyår så kommer personalen att vara ledig, och vi kommer inte ha någon på kontoret som svarar på mail eller i telefonen. Om du har ett brådskande ärende så kan du skicka ett sms till 072-5042288. 

 

Ridhuset kommer att harvas och vattnas ändå, men inte varje dag. Bokningskalendern är uppdaterad och gäller precis som vanligt för ridhusets användande. 

 

Om du vill utnyttja ridhuset under julledigheten (from 23/12-6/1) måste du lösa anläggningskort innan den 22/12, detta gäller även dagkort. Det går inte att lösa anläggningskort när personalen är ledig.

 

Vi på Surf önskar alla våra medlemmar och besökare en riktigt god jul och ett gott nytt år!

 

 
 
 
 
 

Förebygga kolik

Nu när det är kallt ute så ökar antalet kolikfall bland hästar drastiskt. Vattnet i hagarna fryser, det blir hårt och halt så att hästarna inte kan röra sig lika fritt och ofta så står hästarna inne mer än vad de gör under sommarhalvåret.

 
Vad gör vi då på SURF för att förebygga kolik?
 
Jo, först och främst så står våra ridskolehästar ute minst mellan klockan 07.30 och 15.00 varje dag. På våren och hösten när det är torrt i hagarna så sover de även ute och är då bara inne mellan 15.00 och 20.00. De flesta av ridskolehästarna står i "stohagen" eller "valackhagen". Att de står många tillsammans gör att de kan leka med varandra = de rör på sig mer än vad de hade gjort om de stått själva. De få hästar som står i andra hagar gör det för att de behöver äta mycket mer mat än de andra eller för att de rymmer eller blir mobbade av de andra hästarna.
 
Sto- och valackhagen är tillsammans nästan 6000 kvadratmeter stor. Valackhagen är något större än stohagen då vi har fler valacker än ston. Med så stor hage går det lätt att galoppera runt och leka samt att det går alltid att hitta ett lugnt hörn om en häst vill vila sig.
 
Sto- och valackhagen.
 
Att hästar drabbas av kolik under vintern beror ofta på att vattnet i hagen fryser, så de står utan vatten under längre stunder. Detta har vi löst på SURF med uppvärmda vattenkoppar i hagarna! Det finns en i stohagen och en i valackhagen och de fungerar utmärkt. I resterande småhagar, med inte fullt så många hästar, är det lätt att bära ut en hink med ljummet vatten så har de vatten för hela dagen.
 
En av de uppvärmda vattenkopparna.
 
Att ge hästen kraftfoder har både sina för- och nackdelar. Havre innehåller till exempel mycket energi och gör därför att hästen blir lite piggare. Korn är också vanligt att man ger till hästar. Kraftfoder kan dock orsaka gaskolik om man har otur och därför ges inget kraftfoder till våra ridskolehästar. De får alla grovfoder (hösilage) och betfor med mineraler varje dag. Betforen måste blötläggas innan man ger den till hästarna och detta bidrar också till att hästarna får i sig vätska, vilket är viktigt om man vill undvika kolik. Vissa hästar får även lusern och B-vitamin. Den enda hästen som får kraftfoder är Nix, han får lite havre varje dag för att bli en gnutta piggare. ;)
 
Havre.
 
 

Öppet hus

I lördags hade vi Öppet Hus på SURF! :)

Vi skulle vilja rikta ett stort tack till alla som kom och hälsade på och vi hoppas att ni som inte håller på med hästar i dagsläget kanske blev inspirerade till att börja! ;)

Vi till även tacka Nicole och Stallklubben som anordnade ett så fint luciatåg, alla tjejer som hjälpte oss att bygga hinder och leda hästar under ponnyridningen, Jessika som ställde upp och var världens bästa speaker och till sist våra sponsorer Tegs Hästsport och Ica Teg! :)

Hoppas att ni tyckte att det var en rolig dag på SURF! Ni får jättegärna kommentera vad ni tyckte och om det var något som saknades!
 
 

Svar på kommentar

Från: Apan
 
wassup!? när är nästa övernattning?
 

 
Svar: Halloj! Nästa övernattning blir till våren! :) Det har inte funnits tid till att planera en under höstterminen i år tyvärr. Skulle gissa på att övernattningen läggs någon gång i maj då snön smält och det går att vara utomhus!
 
 

Öppet hus

 
Imorgon, lördag, har vi Öppet Hus på SURF! Visst kommer ni??
 

Lillagubben

 I onsdags så lekte vi lite med Lillagubben! Vi tränade på att stå på en liten pall och en plywoodskiva. :) Han var jätteduktig och väldigt söt som ni kan se på bilderna nedan! ;)
 
 
 
 

RSS 2.0