Övernattning

 
Anmälningslistan sitter på anslagstavlan i stallet nu! :)

Veckans sjukdom: Melanom

MELANOM
 
Melanom är en sjukdom som lättast liknas vid människans cancer. Den finns till absolut största del hos avblekbara skimlar, pigmenterade hästar drabbas mycket sällan.
Hela 80 procent av alla avblekbara skimlar som är äldre än 15 år utvecklar melanom. Någon effektiv behandling mot dessa "skimmeltumörer" finns inte i dagsläget men forskare jobbar på att hitta en behandling inom en snar framtid.
 
Melanom  
 
Forskning har visat på att alla skimlar bär på samma genmutation, alltså genen som gör att de blir vita. Skimmelhästar föds med färgad päls men när de blir äldre så tappar de hårpigmentering och blir tillslut helt vita. De blir oftast bleka runt ögon, nos och svans först och vissa menar att detta har någon typ av inverkan på att tumörerna oftast sätter sig runt just ögon, nos och svans.
 
Exempel på hur en skimmel kan se ut som föl. Innan den börjat tappa pigmenten i håren.
 
 
Exempel på hur hästen bleknar i ansiktet först.
 

Veckans sjukdom: Kissing spines

KISSING SPINES
 
Kissing spines är en relativt vanlig diagnos bland hästar med ryggproblem. Denna sjukdom innebär förändringar av kotornas tornutskott i bröstryggen och/eller ländryggen. Tornutskotten ligger då närmare varandra än normalt eller så har kotornas bentäthet ökat/minskat. Det kan också vara så att kotornas tornutskott till och med nuddar varandra eller har växt ihop. Alla hästraser, kön och åldrar kan få Kissing spines.
 
 
 
Diagnosen ställs oftast genom röntgen där man kan se hur tornutskotten ser ut. Symptomen vid Kissing spines kan se väldigt olika ut och det är viktigt att veta att inte alla hästar med Kissing spines har problem av det.
Hos vissa hästar är Kissing spines ett medfött problem. Vissa säger att en häst med kort rygg löper större risk att drabbas av Kissing spines då dessa hästar ska få plats med alla kotor i en kortare rygg, alla hästar har ju lika många kotor (förutom fullblodsaraber som har 5 ländkotor istället för 6).
 
Symptom:
 
- Ryggont
- Hälta
- Dåliga prestationer
- Ovilja att arbeta i en samlad form
- Svårigheter vid skarpa vändningar
- Bakutsparkar och tecken på missnöje vid ridning
- Obehag vid sadling, uppsittning och när man tar på hästens rygg
 
"Behandla" Kissing spines:
 
Det finns egentligen inget sätt att ta bort hästens Kissing spines när den väl är drabbad, det finns operationer men det är i de värsta fallen.
 
 
- Rätt träning: Det man kan göra som ryttare är att bygga upp hästens ryggmuskulatur på rätt sätt så att hästen inte överbelastar ryggraden vid ridning. En häst med Kissing spines mår ofta bra av att gå i en ganska låg och lång form där den får sträcka ut ryggen. Samtidigt så är en hög form visserligen bra träning för ryggmuskulaturen men då är även risken större för att tornutskotten skaver mot varandra och skapar obehag för hästen. En häst som går med höjt huvud och sänkt rygg är det värsta scenariot, en häst som går så kan behöva tränas från marken utan ryttare genom exempelvis tömkörning.
 
- Rätt foder: En häst som är överviktig måste bära upp mer vikt = mer tyngd på ryggraden. På samma sätt så har en underviktig häst svårt att bygga ryggmuskler om den inte får tillräckligt med mat = mer tyngd på ryggraden.
 
 
 
 
 

Tårtbakartävling!

I måndags anordnade US en tårtbakartävling för alla som ville vara med. 9 härliga tjejer dök upp och tävlade om vem som kunde baka den finaste och godaste tårtan! Hoppas ni hade lika roligt som oss! =) 
 
Här kommer ett gäng bilder från kvällen! 
 
 

Veckans sjukdom: Strålröta

STRÅLRÖTA
 
Strålröta är en svampinfektion i hästens hov. Rötan finns oftast i sido- och mittstrålfåran vid strålen i hästens hov, men kan även angripa andra delar av hoven. Vid strålröta mjuknar hornet och blir mjukt, geggigt och luktar illa. Det är ofta inte bara en hov, utan flera hovar som är angripna samtidigt. Om man inte behandlar strålröta kan hästen bli halt. Strålröta drabbar oftast hästar som står på blöta och/eller smutsiga bäddar. Det kan också bero på att hästen går i leriga hagar utomhus.
 
Strålröta:
 
Frisk hov utan strålröta:
 
 
Att hästen får röta i hoven beror som sagt oftast på att den stått på blött och smutsigt underlag. För att undvika att hästen får röta är det viktigt att hålla hästens spilta/box ren och torr. Hur hagen ser ut är också viktigt, lera är inget man vill ha i hästhagen men det är nästan oundvikligt i vårt klimat så vi får göra det bästa av situationen. Misstänker man att hästen har fått röta i hoven så ska man kontakta sin hovslagare. De vet hur det ska behandlas på bästa sätt och kan instruera hästens ägare så att denne kan fortsätta behandla hästens hovar tills de är friska!

RSS 2.0