Förebygga kolik

Nu när det är kallt ute så ökar antalet kolikfall bland hästar drastiskt. Vattnet i hagarna fryser, det blir hårt och halt så att hästarna inte kan röra sig lika fritt och ofta så står hästarna inne mer än vad de gör under sommarhalvåret.

 
Vad gör vi då på SURF för att förebygga kolik?
 
Jo, först och främst så står våra ridskolehästar ute minst mellan klockan 07.30 och 15.00 varje dag. På våren och hösten när det är torrt i hagarna så sover de även ute och är då bara inne mellan 15.00 och 20.00. De flesta av ridskolehästarna står i "stohagen" eller "valackhagen". Att de står många tillsammans gör att de kan leka med varandra = de rör på sig mer än vad de hade gjort om de stått själva. De få hästar som står i andra hagar gör det för att de behöver äta mycket mer mat än de andra eller för att de rymmer eller blir mobbade av de andra hästarna.
 
Sto- och valackhagen är tillsammans nästan 6000 kvadratmeter stor. Valackhagen är något större än stohagen då vi har fler valacker än ston. Med så stor hage går det lätt att galoppera runt och leka samt att det går alltid att hitta ett lugnt hörn om en häst vill vila sig.
 
Sto- och valackhagen.
 
Att hästar drabbas av kolik under vintern beror ofta på att vattnet i hagen fryser, så de står utan vatten under längre stunder. Detta har vi löst på SURF med uppvärmda vattenkoppar i hagarna! Det finns en i stohagen och en i valackhagen och de fungerar utmärkt. I resterande småhagar, med inte fullt så många hästar, är det lätt att bära ut en hink med ljummet vatten så har de vatten för hela dagen.
 
En av de uppvärmda vattenkopparna.
 
Att ge hästen kraftfoder har både sina för- och nackdelar. Havre innehåller till exempel mycket energi och gör därför att hästen blir lite piggare. Korn är också vanligt att man ger till hästar. Kraftfoder kan dock orsaka gaskolik om man har otur och därför ges inget kraftfoder till våra ridskolehästar. De får alla grovfoder (hösilage) och betfor med mineraler varje dag. Betforen måste blötläggas innan man ger den till hästarna och detta bidrar också till att hästarna får i sig vätska, vilket är viktigt om man vill undvika kolik. Vissa hästar får även lusern och B-vitamin. Den enda hästen som får kraftfoder är Nix, han får lite havre varje dag för att bli en gnutta piggare. ;)
 
Havre.
 
 


Kommentera här!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas ej på bloggen)

Om du har en blogg, länka den gärna här :)

Kommentar:

RSS 2.0