Svar på kommentarer

Angående DET HÄR inlägget
 


Från: Anonym
 
Sittben är ju också "knölarna" man känner när man sitter i sadeln som man använder när man ska svänga utan tyglar eller skänkelvikning tex ;)
 
Svar: Ja precis! Man brukar kalla dem för "sittknölar" och man kan känna dom om man sätter sig på sina händer. Det är egentligen nedre delen av bäckenet man känner.
 
 
Från: Anonym
 
Varför är rätt sittben rätt och varför är det inte tvärtom? Finns det någon viss tanke bakom? Lite luddig fråga men hoppas ni förstår :)
 
Svar: Jag är inte helt säker på den här då jag faktiskt aldrig fått lära mig varför! Men med lite googlande och logiskt tänkande så förstår man varför man ska sitta på "rätt sittben".
En förklaring till att man sitter på rätt sittben är för att kunna inverka bättre på inner bakben. För när man säger att man "sitter på ytter framben" så sitter man ju även ner på inner bakben eftersom att hästen rör sina ben diagonalt med varandra i traven. Det är alltså lättare att inverka på inner bakben (som är "motorn" på ett böjt spår) eftersom att man sitter ner då.
Hästen behöver också jämn belastning med arbete i båda varv och därmed lättridning på skiftande sittben.
När man rider på böjt spår är det extra viktigt att man sitter på rätt sittben. Om man sitter på fel (alltså INNER framben) så sliter det extra mycket på hästen, den kan lätt komma i obalans och falla inåt då vikten hamnar på innersidan.
På känsliga hästar kan man känna när man rider på fel sittben, då blir de obalanserade och vingliga!
 
 
 


Kommentera här!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas ej på bloggen)

Om du har en blogg, länka den gärna här :)

Kommentar:

RSS 2.0