Veckans sjukdom: Mugg

Tänkte att vi skulle börja med "Veckans sjukdom" här på bloggen! Tanken är att vi lägger ut lite kort information om olika sjukdomar hos häst varje vecka så att alla ni som läser kan lära er lite om hur dessa sjukdomar visar sig och hur man ska gå till väga när de väl uppstår! :) Vi börjar med en relativt vanlig "sjukdom" hos hästar, mugg.
 

 
MUGG
 
Mugg är en hudinflammation i karleden på hästen som beror på en sårinfektion. Huden i karleden är tunn och därför extra känslig, och hålls den inte ren uppstår det lätt små skavsår från smutsen.
Hästens hud skyddar mot oönskade organismer, men om huden går sönder och/eller blir väldigt fuktig blir den lätt infekterad av bakterier. Bakterier trivs där det är varmt och fuktigt.
 
Symptom på mugg:
 
- Sårskorpor i karleden
- Varma karleder 
- Svullnad
- Rodnad
- Ömhet
- I svåra fall kan hästen bli halt
 
Det vanligaste tecknet på mugg är de typiska sårskorporna i karleden. Om mugg inte behandlas i tid kan den sprida sig upp längs hästens skenben, det kallas då för "rasp". Hästar med vita ben är extra känsliga för att få mugg.
 
Mugg i karleden.
 
 
Förebygga mugg:
 
- Hålla karlederna rena
- Spola gärna av leriga ben
- Försök hålla hästens hage så torr som möjligt
- Mocka spiltan/boxen minst 1 gång om dagen
- Kontrollera att hästen inte får skavsår av benskydden
 
 

Behandla mugg:

 

- Tvätta med en mild parfymfri tvål, till exempel Lactacyd, och mjuka upp sårskorporna så att de trillar av medan du tvättar. Eftersom bakterierna sitter under skorpan är det viktigt att skorporna trillar bort så att man kan tvätta under. Var noga med att skölja bort all tvål.

 

- Torka försiktigt men noggrant med något mjukt och rent, förslagsvis en handduk.

 

- Smörj in den torra karleden med en mjukgörande salva, till exempel salicylsyrevaselin (finns att köpa på apoteket). Vanlig matolja fungerar också bra!

 

- Om muggen inte blir bättre efter tre dagars behandling och/eller blir sämre kan det vara bra att börja tvätta med Hexocil som är ett desinficerande schampo. Följ anvisningarna på förpackningen.

 

- Om muggen fortfarande inte vill ge sig så är det dags att kontakta en veterinär. De flesta veterinärstationer har telefonjour dit man kan ringa och få rådgivning.

 

- Mugg kan tyckas vara en ”liten grej” men kan ställa till med stora problem om det inte sköts ordentligt. Tveka inte att kontakta veterinären om du inte ser några förbättringar efter en veckans egen behandling. Om det får gå för långt kan hästen få lymfangit och den kan bli kronisk. Lymfangit innebär att hästen får en inflammation i lymfkärlen på benen som ger kraftigt svullna ben.

 

 

 
 
 
 


Kommentera här!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas ej på bloggen)

Om du har en blogg, länka den gärna här :)

Kommentar:

RSS 2.0