Veckans sjukdom: Kissing spines

KISSING SPINES
 
Kissing spines är en relativt vanlig diagnos bland hästar med ryggproblem. Denna sjukdom innebär förändringar av kotornas tornutskott i bröstryggen och/eller ländryggen. Tornutskotten ligger då närmare varandra än normalt eller så har kotornas bentäthet ökat/minskat. Det kan också vara så att kotornas tornutskott till och med nuddar varandra eller har växt ihop. Alla hästraser, kön och åldrar kan få Kissing spines.
 
 
 
Diagnosen ställs oftast genom röntgen där man kan se hur tornutskotten ser ut. Symptomen vid Kissing spines kan se väldigt olika ut och det är viktigt att veta att inte alla hästar med Kissing spines har problem av det.
Hos vissa hästar är Kissing spines ett medfött problem. Vissa säger att en häst med kort rygg löper större risk att drabbas av Kissing spines då dessa hästar ska få plats med alla kotor i en kortare rygg, alla hästar har ju lika många kotor (förutom fullblodsaraber som har 5 ländkotor istället för 6).
 
Symptom:
 
- Ryggont
- Hälta
- Dåliga prestationer
- Ovilja att arbeta i en samlad form
- Svårigheter vid skarpa vändningar
- Bakutsparkar och tecken på missnöje vid ridning
- Obehag vid sadling, uppsittning och när man tar på hästens rygg
 
"Behandla" Kissing spines:
 
Det finns egentligen inget sätt att ta bort hästens Kissing spines när den väl är drabbad, det finns operationer men det är i de värsta fallen.
 
 
- Rätt träning: Det man kan göra som ryttare är att bygga upp hästens ryggmuskulatur på rätt sätt så att hästen inte överbelastar ryggraden vid ridning. En häst med Kissing spines mår ofta bra av att gå i en ganska låg och lång form där den får sträcka ut ryggen. Samtidigt så är en hög form visserligen bra träning för ryggmuskulaturen men då är även risken större för att tornutskotten skaver mot varandra och skapar obehag för hästen. En häst som går med höjt huvud och sänkt rygg är det värsta scenariot, en häst som går så kan behöva tränas från marken utan ryttare genom exempelvis tömkörning.
 
- Rätt foder: En häst som är överviktig måste bära upp mer vikt = mer tyngd på ryggraden. På samma sätt så har en underviktig häst svårt att bygga ryggmuskler om den inte får tillräckligt med mat = mer tyngd på ryggraden.
 
 
 
 
 


Kommentera här!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas ej på bloggen)

Om du har en blogg, länka den gärna här :)

Kommentar:

RSS 2.0